Алгоритми оптимального вибору варіантів для одного спеціального класу задач - Стецюк, П.І.; Вакуленко, Д.В.; Семикопна, Т.В. (Проблеми керування та інформатики, 2024)
Сформульовано та обґрунтовано три моделі математичного програмування для знаходження оптимальних за вартістю (лінійний критерій) та зваженістю (квадратичний критерій) результативних реабілітаційних програм. Результативність програми визначається переходом від більших початкових до менших кінцевих значень параметрів стану пацієнта внаслідок впливу вибраних варіантів реалізації програми. Перша модель сформульована задачею цілочислового нелінійного програмування та еквівалентною їй задачею цілочислового лінійного програмування. Друга модель представлена задачею цілочислового квадратичного програмування. Третя сформульована задачею цілочислового квадратичного програмування. Three problems of mathematical programming for finding optimal cost (linear criterion) and weighting (quadratic criterion) resultative rehabilitation programs are formulated and substantiated. Effectiveness of the program is determined by transition from larger initial values of the patient state parameters to smaller final values of the patient state parameters due to effect of the selected program implementation options. The first problem is formulated as an integer nonlinear programming problem and its equivalent integer linear programming problem. The second problem is formulated as an integer quadratic programming problem. The third problem is formulated as an integer quadratic programming problem.