Актуалізація музею як культурно-освітнього центру та відкритого громадського просторі (на прикладі Мелітопольського міського краєзнавчого музею) - Іванова, Н. (Місто: історія, культура, суспільство, 2017)
Стаття розкриває шляхи перетворення музею зі сталого місця збереження артефактів культурної спадщини на відкритий та динамічний громадський простір соціальної взаємодії на прикладі діяльності Мелітопольського міського краєзнавчого музею за останні 5 років. Мелітопольський міський краєзнавчий музей – культурно-освітня інституція, яка має 95-річну історію і цікавий досвід сучасної роботи. Сьогодні музей своє майбутнє вбачає в утриманні балансу між традиційними функціями музейного закладу та передовими атракційними технологіями. Стратегічні завдання колектив музею бачить в пропагуванні таких цінностей як відкритість, динамічність, сучасність через сприйняття музейного простору як території, де історія оживає. В статті висвітлено окремі напрямки та приклади роботи музею в сфері проектної та дослідницької діяльності, організації освітніх програм, запровадження новітніх та оновлення змісту традиційних форм роботи, співпраці з громадськими організаціями на різних рівнях. The article reveals the ways of the museum transforming from a permanent place of preservation of artifacts of cultural heritage into open and dynamic social space of social interaction on the example of the Melitopol City Local History Museum over the past 5 years. The Melitopol City Local History Museum is a cultural and educational institution with a 95-year old history and interesting experience. Nowadays the museum sees its future activity as a balance between the traditional functions of a museum institution and advanced art technologies. The strategic tasks of the museum’s staff are the promotion of such values as openness, dynamism, and modernity through the perception of the museum space as a territory where history comes to life. In the article author describes the separate directions and examples of museum work in the field of design and research activities, organization of educational programs, introduction of the latest and updating of the content of traditional forms of work, cooperation with public organizations at different levels are discussed.