Механічні та теплові процеси в бінарних системах - Бурак, Я.; Луковський, Я.; Пелех, П.; Чапля, Є. (Фізико-математичне моделювання та інформаційні технології, 2007)
На основі підходів теорії багатошвидкісного континуума сформульовано вихідні співвідношення математичної моделі механічних і теплових процесів у бінарних твердих розчинах. Ці співвідношення записано в наближенні континуума центрів мас і базової компоненти. Показано, що при використанні одноконтинуумних наближень природним чином виникають спряжені термодинамічні параметри, які описують відносні пружні зміщення компонент. Це, своєю чергою, дозволяє дати додаткову фізичну інтерпретацію параметрів і характеристик, які використовуються в теорії мікрополярних середовищ. On the basis of the multivelocity continuum theory approaches we formulate constructive relationships for a mathematical model of mechanical and thermal processes in binary solid solutions. These relationships are written in an approximation of both a mass centre continuum and dominant component. We show that use of one-continual approach leads naturally to taking into consideration conjugated thermodynamical parameters describing elastic relative displacements of components. Its introduction takes the opportunity of new physically interpretation for the parameters and characteristics which are used in the theory of micropolar media. На основании подходов теории многоскоростного континуума сформулированы исходные соотношения математической модели механических и тепловых процессов в бинарных твердых растворах. Эти соотношения записаны в приближении континуума центра масс и базовой компоненты. Показано, что при использовании одноконтинуумных приближений естественным образом возникают сопряженные термодинамические параметры, которые описывают относительные упругие смещения компонент. Это, в свою очередь, позволяет дать дополнительную физическую интерпретацию параметрам и характеристикам, используемым в теории микрополярных сред.