Алгоритмічно-програмні аспекти граничної відеоаналітики: від теорії до практичного впровадження - Головін, О.М. (Проблеми керування та інформатики, 2025)
Стаття присвячена комплексному аналізу алгоритмічно-програмних трансформацій відеоаналітики під впливом граничних обчислень та формуванню методологічної основи для розвитку автономних систем візуального інтелекту. Досліджено еволюційний розвиток відеоаналітичних технологій — від базової детекції руху першого покоління до edge-оптимізованого штучного інтелекту четвертого покоління, що забезпечує 100-кратне прискорення обчислень зі збереженням 95 % точності навіть після радикальної оптимізації. This article presents a comprehensive analysis of algorithmic and software transformations in video analytics under the influence of edge computing and establishes a methodological foundation for developing autonomous visual intelligence systems. The research investigates the evolutionary development of video analytical technologies from basic motion detection of the first generation to fourth-generation edge-optimized artificial intelligence, which achieved 100-fold computational acceleration while maintaining 95 % accuracy even after radical optimization.