Метод виявлення та розпізнавання хвороб пшениці на основі аналізу зображень - Смовж, С.О. (Проблеми керування та інформатики, 2025)
У межах даного дослідження утворено датасет, використання якого висвітлило проблему дисбалансу класів, внаслідок чого у разі малої кількості зображень суттєво знижувалася точність визначення хвороб. Для подолання цієї проблеми розроблено метод двоетапної класифікації. In this study, a custom dataset was created, which revealed the challenge of class imbalance—a key factor that significantly reduced the classification accuracy for diseases with limited image samples. To address this issue, a two-stage classification method was developed.