Порівняльний аналіз когнітивних та поведінкових властивостей сучасних мовних моделей - Палагін, О.В.; Будник, М.М.; Матвійчук, М.О.; Малахов, К.С. (Проблеми керування та інформатики, 2025)
Мета даної роботи — виконати порівняльний аналіз когнітивних і поведінкових властивостей сучасних великих і малих мовних моделей та оцінити прояви суб’єктності за п’ятьма маркерами: лінія «Я», ініціативність, автономність реакцій, вольова активність, континуальність особистісної лінії. This study conducts a comparative analysis of the cognitive and behavioral properties of contemporary large and small language models and assesses manifestations of subjectness across five markers: self-representation («I-line»), initiative, autonomy of responses, volitional activity, and continuity of the personal narrative.