Давньоруські будівельні матеріали у поховальних комплексах XVII–XIX ст. некрополя Спаса на Берестові (за матеріалами досліджень 2018–2019 рр.) - Махота, О. (Місто: історія, культура, суспільство, 2020)
У статті розглянуто процес використання давньоруських будівельних матеріалів у поховальних конструкціях доби Модерну на некрополі церкви Спаса на Берестові. Визначено основні періоди дослідження Спаського некрополя від 1914 до 2019 рр. За науковими звітами та публікаціями 1914–2003 рр. зібрано дані про поховання ХIІ–ХІХ ст., що містили давньоруські будівельні матеріали: плінфу та плити пірофілітового сланцю. Основну увагу зосереджено на інформації, отриманій авторкою статті під час науково-рятівних досліджень у 2018–2019 рр., де було зафіксовано дев’ять поховань (XVII–XIX ст.) із частковим або повним огороджуванням небіжчика давньоруськими будівельними матеріалами. На сьогодні будівельні матеріали давньоруського періоду на території Спаського некрополя трапляються у вигляді частини поховальної конструкції, додаткових елементів у облаштуванні могили та у заповненні поховальних споруд. Зібраний та опрацьований комплекс матеріалів надає додаткові дані для реконструкції історичних подій, пов’язаних із занепадом та відбудовою церкви. Фіксування подібних поховальних конструкцій, своєю чергою, також надає непрямі дані про традиції поховального обряду мешканців Печерського містечка та військових Київської фортеці у XVII–XIX ст. – прихожан церкви Спаса на Берестові. The article considers the process of using ancient Rus building materials in burial structures of the Modern Age in the necropolis of the Church of the Savior in Brestove. The main periods of researches of the Spas necropolis from 1862 to 2019 are analyzed. According to scientific reports, we are selected data on burials of the XII-XIX centuries, which contained ancient Rus building materials: plinth and slabs of pyrophyllite shale. The main attention is focused on the information obtained during the research and rescue research in 2018-2019, where we are recorded nine burials (XVII-XIX centuries) with partial or complete fencing with ancient Russ building materials. Today, building materials of the Old Rus period on the territory of the Spas necropolis are found in the form of part of the burial structure, additional elements in the arrangement of the tomb and in the filling of burial structures. Collected and processed set of materials provides additional data for the reconstruction of historical events associated with the decline and reconstruction of the church. The fixation of such burial structures, in turn, also provides indirect data on the traditions of the funeral rite of the inhabitants of Pechersk town and the military of the Kiev fortress in the XVII-XIX centuries. - parishioners of the Church of the Savior in Berestove.