Пташині яйця з поховань культури Черняхів − Синтана-де-Муреш - Гопкало, О.; Рудич, Т. (Місто: історія, культура, суспільство, 2020)
У роботі проаналізовано дані по одній із груп зооархеологічного матеріалу, а саме − щодо яєць птахів, із поховань культури Черняхів − Синтана-де-Муреш. Пташині яйця трапляються в 111 поховальних комплексах, що становить 2 % загальної кількості введених у науковий обіг поховань культури. У похованнях представлені яйця різних видів птахів, однак переважають курячі. Кількість їх у похованнях коливається від одного до 12, місце розміщення у просторі могили не уніфіковано. Яйця знайдено у похованнях жінок і чоловіків різних вікових груп, але найбільше – у дитячих похованнях. Звичай класти яйця до поховань був поширений у всьому культурному ареалі, однак найбільше їх виявлено в Північному Причорномор’ї. Очевидно, із цим регіоном пов’язано виникнення цієї традиції у черняхівському середовищі. Яйця зафіксовано в могилах від другого етапу існування культури. Найменша їх кількість – у похованнях із західним орієнтуванням, які вважають більш пізніми. У більшості випадків (97 %) яйця знаходять у похованнях із північним орієнтуванням, тому їх не розглядають як частину християнської атрибутики. Традиція класти яйця до поховань, найімовірніше, прийшла з античного середовища, де їх здавна залишали на некрополях. Найбільше яєць у могилах черняхівської культури знайдено саме в регіонах, що межують з античним світом, і там, де у складі населення культури були елліни. Можливо, яйця були не лише напутньою їжею, а й мали певне змістове навантаження (для очищення і як апотропей). Яйце в античному світі було пов’язане з ідеями відродження, безсмертя та воскресіння (через культи Діоніса та Асклепія), які, вочевидь, були затребувані в суспільстві того часу. The paper analyzes data on one of the groups of zooarchaeological material, namely, bird eggs, from the Chernyakhiv − Sîntana-de-Mureş Culture’s graves. Bird eggs were found in 111 burial complexes, which is 2 % of the total number of culture’s burials. Eggs of different species of birds are represented in the burials, but chicken prevails. Their number in burials ranges from one to 12, the location in the space of the grave is not unified. Eggs are present in the burials of women and men of different age groups, but more often in children’s burials. The practice of laying eggs in burials is observed practically over the entire territory of the distribution of culture, but the highest concentration falls on the Northern Black Sea coast. Obviously, it is from this region that tradition originates. The eggs in the graves are fixed, starting from the second stage of the existence of culture. There are fewer of them in burials with a western orientation, which are considered late. In most cases (97 %), eggs were found in burials with a northern orientation, which makes them not considered as part of the Christian paraphernalia. The tradition of laying eggs in burials most likely came from the ancient world − they have long been present in ancient necropolises. The highest concentration of eggs in the graves of Chernyakhov culture is observed precisely in those regions that border the ancient world and where the Hellenes were part of the culture carriers. It is possible that the eggs could be not only parting food, but could carry certain semantic loads (used to cleanse and play the role of an apotropa). The egg in the ancient world was associated with the ideas of rebirth, immortality and resurrection (cults of Dionysus and Asclepius), evidently in demand in the then society.