Археологічна тафологія як складовий елемент сучасної танатології - Івакін, В. (Місто: історія, культура, суспільство, 2020)
Питання, пов’язані з такими напрямами археологічної танатології, як сприйняття смерті давньою людиною, еволюція поховальних традицій та обрядовість, були завжди нагальними, як на світанку людства, так і сьогодні. Проблеми тафології – розділу танатології, що досліджує сферу діяльності людини, пов’язаної з захороненням померлих членів соціуму, – залишаються актуальними у сучасній археологічній науці. Під час вивчення проблем поховальної обрядовості досліднику необхідно розібратися в її структурі, мати можливість оперувати термінологічною системою, правильно обрати відповідні методики для адекватної реконструкції окремо взятої поховальної практики. На жаль, у вітчизняній науці досі не визначено чітку тафологічну структуру, спроби уніфікації понятійного апарату були спорадичними і не призвели до утворення єдиного системного вузькоспеціалізованого словника термінів. Ця робота є спробою визначити відповідну структуру «науки про поховання» та розібратися з термінами, які можуть використовуватися у сучасній історичній та археологічній науках. Про позитивні наслідки студій цього спрямування зайве згадувати, щонайменше вони сприятимуть уникненню плутанини у назвах та поняттях, які активно використовуються при вивченні поховальної обрядовості. Подальший розвиток термінологічного апарату дасть змогу поглибити науково-методичні аспекти вивчення поховального обряду як унікального процесу. Основні питання, пов’язані з теорією тафології та створенням відповідного термінологічного апарату, широко проаналізовані в роботах таких відомих фахівців, як В. Альокшин, В. Генінг, В. Гуляєв, А. Добролюбський, І. Кизласов, Г. Лебедєв, В. Мельник, В. Назаренко, В. Ольховський, Ю. Смірнов, С. Токарєв. За структурно-термінологічну основу дослідження ми взяли уніфіковану систему термінів Ю. Смірнова у комплексному поєднанні з творчими доробками інших вищезгаданих дослідників. Склад базових термінів має попередній характер і потребує доповнення та удосконалення у майбутньому. Цю статтю ми розглядаємо як заклик спеціалістів різних напрямів до відповідної наукової дискусії, метою якої має стати визначення стабільної тафологічної структури та створення термінологічного апарату, які можна буде застосовувати у сучасній історичній та археологічній науках під час досліджень, пов’язаних із поховальною обрядовістю. Issues related to such areas of archaeological thanatology as the perception of death by ancient man, the evolution of funeral traditions and rituals have always been topical, both at the dawn of humanity and today. The problems of taphology, the branch of thanatology that studies the field of human activity related to the burial of dead members of society, remain relevant in modern archaeological science. When studying the problems of funeral rites, the researcher must understand its structure, be able to operate with a terminological system, correctly choose the appropriate methods for adequate reconstruction of a particular funeral practice. Unfortunately, a clear taphological structure has not yet been defined in national science, attempts to unify the conceptual apparatus have been sporadic and have not led to the formation of a single system of specialized vocabulary of terms. This paper is an attempt to define the appropriate structure of the “science of burial” and to understand the terms that can be used in modern historical and archaeological sciences. Needless to say, the positive effects of studies in this area will at least help to avoid confusion in the names and concepts that are actively used in the study of funeral rites. Further development of the terminological apparatus will allow to deepen the scientific and methodological aspects of studying the funeral rite as a unique process. The main issues related to the theory of taphology and the creation of an appropriate terminological apparatus are widely analyzed in the works of such well-known experts as V. Alyokshin, V. Henning, V. Gulyaev, A. Dobrolyubsky, I. Kizlasov, G. Lebedev, V. Melnyk, V. Nazarenko, V. Olkhovsky, Yu. Smirnov, S. Tokarev. For the structural and terminological basis of the research we have chosen a unified system of terms by Yu. Smirnov in a complex combination with the creative works of other above-mentioned researchers. The composition of the basic terms is preliminary and looks forward to future additions and improvements. We consider this article as a invitation of specialists of different directions to the scientific discussion. The purpose of the discussion should be to determine a stable taphological structure and to create a terminological apparatus that can be used in modern historical and archaeological sciences in research related to funeral rites.