"У пошуках Растреллі..." (реставрація Андріївської церкви у 2009–2020 рр.) - Нетудихаткін, І. (Місто: історія, культура, суспільство, 2021)
Наприкінці 2020 року київську Андріївську церкву було відкрито після тривалої реставрації (2009–2020). Філософія реставраційних робіт цього десятиліття була підпорядкована ідеї «повернення Растреллі». Крім того, прослідковується певна «тяглість», адже під час попередньої масштабної реставрації 1979–1988 років автентичний вигляд (за колекцією оригінальних креслень Растреллі) було повернено екстер’єру храму (передусім куполам). Авторству Растреллі належить також проєкт внутрішнього опорядження Андріївської церкви. Тож усі роботи мали на меті повернути максимально автентичний вигляд храму. Їх виконували реставратори науково-реставраційної майстерні Національного заповідника «Софія Київська» і ТОВ «ЕКСТЕР’ЄР-БУДСЕРВІС» (генеральний підрядник). Неофіційно роботу було поділено на чотири блоки з промовистими назвами – «Метал», «Камінь», «Дерево» та «Живописне полотно». At the end of 2020, St. Andrew’s Church in Kyiv became accessible to the public after a long restoration (2009–2020). The philosophy of the restoration work of this decade was subordinated to the idea of “Rastrelli’s return”. Besides, there is a specific “longevity” – because, during the previous largescale restoration in 1979-88, the authentic look (according to the collection of Rastrelli’s original drawings) was returned to the exterior of the church (especially the domes). Rastrelli is also the author of the project of interior decoration of St. Andrew’s Church. Therefore, all the works were aimed at restoring the most authentic look of the temple. They were performed by the restorers of the research and restoration workshop of the National Reserve “Sophia of Kyiv” and LLC “EXTERIORBUDSERVICE” (general contractor). Unofficially, the work was divided into four blocks with eloquent names – “Metal”, “Stone”, “Wood” and “Painting”.