Міський простір, санітарія та якість життя в середньовічному Лондоні (Переклад фрагментів із Calendar of Letter-Books of the City of London: H, 1375–1399) - Чепіженко, В. (Місто: історія, культура, суспільство, 2022)
Calendar of Letter-Books of the City of London — серія з 50 томів in folio, виконаних на пергаменті, що містять інформацію про питання, пов’язані зі сферою інтересів лондонського Сіті. Кожен том позначено відповідно літерою від А до Z, від AA до ZZ. За часом записи охоплюють період від перших років правління Едварда І (1272–1307 рр.) до майже кінця правління Джеймса ІІ (1685–1688 рр.). Більш ранні томи становлять особливий інтерес, оскільки містять чи не єдині свідчення про діяльність загальної ради міста та ради олдерменів Лондона у період до XV ст. Оригінали рукописів зберігаються в Лондонському міському архіві. Окремі статті укладено латинською, середньоанглійською, середньофранцузькою мовами та англо-нормандським діалектом останньої. Низку фрагментів із книг XIII–XV ст. вперше опублікував 1868 р. відомий англійський лексикограф, перекладач та антиквар Генрі Томас Райлі у праці «Меморіали Лондона...». В 1899–1912 рр. Реджинальд Р. Шарп видав англійський переклад 11 перших томів серії (від А до L). У нашій публікації вперше запропоновано переклад українською мовою невеликої частини тому Н, що охоплює період з 1375 до 1399 рр. Переклад зроблено за виданням Р. Р. Шарпа, проте для уточнення окремих моментів використано також видання Г. Т. Райлі та оригінальний рукопис із Лондонського міського архіву. Наведені фрагменти висвітлюють питання якості життя, санітарії, використання міського простору та контролю за правопорядком у тогочасному Лондоні. Цікавим видається зокрема опис тривалої боротьби міської влади проти забою худоби на ринках у місті та відповідно за чітку фіксацію дозволених місць для роботи м’ясників. The Letter-Books of the City of London are a series of fifty folio volumes in vellum containing entries of the matters of in which the City of London was interested or concerned. The books were named by lettered from A to Z and again from AA to ZZ – and in point of time extends from the early years of the reign of Edward I almost to the close of the reign of James II. The earlier volumes possess the greater interest, because they contain the chief, if not the only existing, record of the proceedings of the Court of Common Council and Court of Aldermen prior to the fifteenth century. The volumes are kept in the London Metropolitan Archives. Individual articles are written in Latin, Middle English, Middle French and Anglo-Norman. Several fragments from books of the 13th to 15th centuries were first published in 1868 by the famous English translator, lexicographer, and antiquary Henry Thomas Riley in his ‘Memorials of London and London Life in the 13th, 14th and 15th Centuries’. In 1899–1912 Reginald R. Sharpe published English translations of the first 11 volumes of the series (A to L). Our publication is the first to offer a Ukrainian translation of a small part of volume H, covering the period from 1375 to 1399. The translation is from the English edition of R. R. Sharpe. H. T. Riley’s edition and the original manuscript from the LMA were also used to clarify certain points. The excerpts we have selected cover issues of quality of life, sanitation, use of urban space, and control of law and order in London at the time. Of interest is the epic ban on slaughtering cattle in markets in the city and the accordingly clear fixation of permitted places for butchers to work.