Постсоціалістична трансформація публічного простору м. Ізмаїл Одеської області: проблеми та перспективи - Ільїн, О. (Місто: історія, культура, суспільство, 2022)
Вивчено проблеми й перспективи трансформації публічного простору Ізмаїла в післярадянський період. Головними джерелами дослідження стали публікації на місцевих новинних сайтах і у фейсбуку, а також офіційна документація місцевих органів влади. Схарактеризовано етапи розвитку просторової структури м. Ізмаїл. На відміну від попереднього періоду, коли відбувалося масове будівництво нових районів міста, сучасний етап характеризується більшим акцентом на внутрішніх змінах простору й вирізняється деіндустріалізацією, комерціалізацією та приватизацією. За останні 30 років були значні досягнення, однак міські публічні простори Ізмаїла нині мають велику кількість проблем, зокрема: 1) не відбувається ревіталізація території колишніх великих радянських промислових об’єктів, наприклад заводу «Еталон»; 2) акцент у транспортному розвитку було зроблено на автомобільному руху, що знижує потенціал публічного простору міста; 3) публічний простір є непристосованим для людей з обмеженими можливостями; 4) немає належного догляду за історичною спадщиною міста. Головними факторами, які спричинили та поглибили ці проблеми, є бездіяльність місцевої влади, яка не намагається усунути ці недоліки, й недостатня активність мешканців міста. Позитивною тенденцією є зміна символічного наповнення простору: декомунізація, збільшення представленості українських національних і релігійних символів. The problems and prospects of Izmail’s post-Soviet public space transformation are investigated. Publications on local news websites and Facebook, as well as official documentation from local authorities, were the primary sources. The development stages of the Izmail spatial structure are described. The final phase is characterized by a combination of partial deindustrialization, commercialization, and democratization of public space. Despite significant progress over the past three decades, Izmail’s urban public space is plagued by a multitude of issues. First, the sites of former large Soviet industrial enterprises, such as the Etalon plant, have not been revitalized. Second, automobile traffic was prioritized in transport development, thereby diminishing the potential of Izmail’s public space. Thirdly, lack of public space accessibility for people with disabilities. Lack of respect for the town’s historical heritage is the fourth issue. Inaction on the part of the local government and inactivity on the part of the city’s residents are the primary causes and aggravators of these problems. A positive trend is the alteration of the space’s symbolic filling: decommunization and an increase in the representation of Ukrainian national and religious symbols.