Політичне та особисте в київському науковому житті Валентини Радзимовської - Болдирєв, О. (Місто: історія, культура, суспільство, 2022)
Валентина Радзимовська (1886–1953) являє собою яскравий приклад активної жінки, яка досягла успіху в науці, політиці та суспільному житті в умовах соціуму початку XX століття, де права жінок не було дотримано. Валентина Радзимовська відома як дослідниця в галузі біохімії, фізіології та клітинної біології, як лікарка й викладачка. Вона також брала участь в українському національному русі та Українській революції 1917–1921 рр. Її біографію досліджували переважно автори з української діаспори, які не мали доступу до київських архівів і місцевих джерел, а далі неточності та невідповідності було перенесено до публікацій дослідників незалежної України. У цій праці критично проаналізовано архівні документи, тогочасні газети, спогади сучасників та інші джерела. На відміну від попередніх публікацій, зазначено, що Валентина Радзимовська була активною учасницею подій Української революції, зокрема балотувалася в списку українських соціалістів до Київської міської думи, очолювала Київську міську українську раду, а її помешкання було центром політичного життя. Уперше описано політичну архівно-слідчу справу В. Радзимовської 1929–1930 рр. у межах процесу «Спілки визволення України». Проаналізовано наукове оточення В. Радзимовської для встановлення її наукових посад і уточнення її дослідницької школи. Зібрані раніше опубліковані й невідомі факти особистого життя В. Радзимовської та її близьких дають змогу описати її як комунікабельну, кмітливу, пристрасну особистість, яка мала визначні політичні здібності й попри важкі життєві випробування змогла зберегти віру в людяність до кінця. Valentyna Radzymovska (1886–1953) is a prime example of a woman who excelled in science, politics, and social life in the women-oppressed society of the early 20th century. Radzymovska is well-known as a biochemistry, physiology, and cell biology researcher, as well as a physician and university professor. She also participated in the Ukrainian national movement and the 1917–1921 Ukrainian Revolution. The majority of her biography was written by Ukrainian diaspora authors who lacked access to Kyiv local archives and sources, and their inconsistencies and errors were then transferred to new publications by independent Ukraine researchers. In this study, archival materials, contemporary newspapers, memoirs, and other sources were analyzed to advance the reconstruction of Valentyna Radzymovska’s biography. Contrary to previous reports, she participated in Ukrainian Revolution events, ran for the Kyiv City Duma on the Ukrainian Social Democrat election list, served as the head of the Kyiv city Ukrainian Council, and her apartment became a center of political life. During the trial of “Union for the Freedom of Ukraine”, the Radzymovska political archive-criminal case of 1929–1930 was presented for the first time. The study of Radzymovska’s scientific environment revealed her research positions and established her student circle. Already published and newly described details of Radzymovska’s personal life enable us to characterize her as a communicative, intelligent, and passionate woman who, despite her exceptional political skills and difficult life choices, remained humane to the end.