Літописне Олешшя в контексті історії України-Руси - Водотика, С.; Савенок, Л. (Місто: історія, культура, суспільство, 2022)
Статтю присвячено історії літописного Олешшя, своєрідного середньовічного попередника сучасного м. Херсон. Зроблено комплексний аналіз історії міста з використанням історико-географічних, історико-політичних і історико-соціальних підходів. Виклад базується на системному і критичному застосуванні майже всіх відомих сучасній науці історичних джерел. Першочергової уваги приділено взаємодоповненню матеріальних, передусім археологічних, і писемних джерел. Автори намагались залучити до аналізу думки та висновки попередніх досліджень. У текст статті органічно вплетено історіографічні сюжети, що дало змогу обміркувати основні дискусійні питання з історії Олешшя і на цьому підґрунті сформулювати власну позицію. Автори пов’язують історію літописного Олешшя з історією Дніпровського річкового торговельного шляху (відомого як «шлях із варяг у греки»), який відіграв визначальну роль у створенні Київської Русі. Ця торговельна артерія була середньовічною попередницею сучасного Тримор’я, поєднуючи Чорне, Балтійське і Середземне моря, що вкотре підкреслює історичну зумовленість європейського шляху України. Наголосимо, що саме Олешшя було воротами України-Руси до Європи. Водночас через місто пролягали шляхи до Криму, Азовського і Каспійського (через Дон) морів, до Передньої Азії. За часів Київської Русі історію України значною мірою визначав кочовий світ, взаємодія осілого і кочового населення, східних слов’ян і тюрків. І в цьому сенсі історія Олешшя є фактором і наслідком цієї взаємодії. Насамкінець, «last but not least». Статтю було написано до повномасштабного вторгнення Росії в Україну 24 лютого 2022 р. і захоплення російськими військами 1 березня Херсона. Ці події посилили намагання агресора довести «історичну обґрунтованість» зазіхань на Південну Україну. Стаття з історії Олешшя не лише спростовує відповідні постулати російських загарбників, а й, сподіваємось, наближає до об’єктивної реконструкції історії Південної України і пониззя Дніпра. This article is dedicated to the history of the annalistic Oleshshia, a relative of modern-day Kherson in a sense. The authors conducted a comprehensive analysis of the city’s history using historical, geo graphical, political, and social perspectives. The article is based on a methodical and critical evaluation of all established historical sources. Special emphasis was placed on the interrelationship of material, including archaeological and literary sources. The writers connect the medieval chronicles of Oleshshia with the history of the Dnipro River trade route (commonly known as the “Route from the Varangians to the Greeks”), which played a crucial part in the formation of Ancient Rus’. This trade route was a medieval precursor to the modern-day Trimarium, which connects the Black Sea, the Baltic Sea, and the Mediterranean Sea, demonstrating once more the historical significance of Ukraine’s European route. Historically, the city served as a gateway to Crimea, the Sea of Azov, and the Caspian Sea (across the Don), as well as Asia. During the time of the Ancient Rus, the interplay between the axial and nomadic populations, the Scandinavian Slovene, and the Turks largely impacted the history of Ukraine. And in this regard, the history of Oleshshia is both a factor and a result of this relationship. This essay was written before the full-scale Russian invasion, which began on February 24, 2022, and before Russian troops occupied Kherson.