Професійна кваліфікація методом онлайн-захисту досвіду на ринку будівельників - Охременко, С.В.; Костюченко, М.П. (Вісник економічної науки України, 2025)
З’ясовано актуальність проблеми невідповідності процесу професійної кваліфікації працівників вимогам постіндустріальної економіки – економіки знань та послуг. Проведено аналіз поширених методів та схем професійної кваліфікації, а саме іспитів, тестування, виконання кваліфікаційних пробних робіт і асесмент-центру за показниками валідності, надійності, справедливості й ефективності. Окреслені сильні та слабкі сторони цих методів. Здійснено вербальне моделювання професійної кваліфікації методом «онлайн-захисту досвіду». Описано його завдання, процес, індикатори всіх складників професійної компетентності на основі даних, засоби їх верифікації та її оцінювання, методика визначення експертів та прокторів, схему кваліфікації з використанням онлайн-технологій. У схемі кваліфікації визначено її етапи та процес взаємодії її здобувачів: з кол-центром для верифікації їх даних з відповідного досвіду; з відповідними експертами, через кол-центр та веб-сайт, для рецензування презентованих робіт з їх досвіду; з роботодавцями та / або професійними об’єднаннями та / або страховиками їх професійної відповідальності для їх оцінювання та подальшої співпраці. Обґрунтовано високий ступінь валідності (змістової, конструктної та критеріальної) цього методу, його принципових: справедливості (розподілу, процесу та відносин), надійності, резильєнтності та ефективності. Основною відмінністю цього методу та схеми кваліфікації є те, що оцінювачами професійних умінь, здібностей та якостей здобувачів є відповідні роботодавці, а процес кваліфікації здійснюється кол-центром для верифікації даних та організацією онлайн-захисту досвіду здобувачів зі застосування відповідних технологій та онлайн-моніторинг досвіду освоєння нових дій і взаємодій з колегами. Новизною запропонованого методу – є оцінювання усіх індикаторів професійної компетентності будівельників: окрім професійних знань та навичок, ще й інтелектуальних та комунікативних здібностей, професійно важливих соціальних якостей (відповідальності, самостійності, чуйності, організованості та ініціативності) шляхом верифікації даних їх досвіду та опитувань їх менеджерів та колег. Здійснено експрес SWOT–аналіз впровадження цього методу та схеми професійної кваліфікації на ринку праці та освіти будівельників України. The relevance of the problem of the inconsistency of the professional qualification process of employees with the requirements of the post-industrial economy – the economy of knowledge and services is clarified. An analysis of common methods and schemes of professional qualification is carried out, namely: exams, testing, performance of qualification trial works, assessment center in terms of validity, reliability, fairness and efficiency. The strengths and weaknesses of these methods are outlined. Verbal modeling of professional qualification by the method of “online experience protection” is carried out. Its tasks, process, indicators of all components of professional competence based on data, means of their verification and its assessment, the methodology for determining experts and proctors, the qualification scheme using online technologies are described. The qualification scheme defines its stages and the process of interaction of its applicants: with a call center for verification of their data from relevant experience; with relevant experts, via a call center and website, to review the presentation of works from their experience; with employers and/or professional associations and/or their professional liability insurers for their evaluation and further cooperation. A high degree of validity (content, construct and criterion) of this method, its principles: fairness (distribution, process and relations), reliability, resilience and efficiency, has been substantiated. The main difference between this method and the qualification scheme is that the evaluators of the professional skills, abilities and qualities of applicants are the relevant employers, and the qualification process is carried out by a call center for data verification and the organization of online protection of applicants’ experience in the use of relevant technologies and online monitoring of the experience of mastering new actions and interaction with colleagues. The novelty of the proposed method is the assessment of all indicators of professional competence of builders, in addition to professional knowledge and skills, also intellectual and communicative abilities, professionally important social qualities (responsibility, independence, responsiveness, organization and initiative) by verifying data from their experience and surveys of their managers and colleagues. An express SWOT analysis of the implementation of this method and the scheme of professional qualification in the labor market and education of builders of Ukraine was carried out.