Підходи до формування та оцінювання організаційно-економічного розвитку підприємств індустрії гостинності - Височин, В.В. (Вісник економічної науки України, 2025)
У статті досліджено теоретико-методологічні підходи до формування та оцінювання організаційно-економічного розвитку підприємств індустрії гостинності. Обґрунтовано важливість забезпечення комплексного розвитку підприємств, який охоплює взаємопов’язані організаційні та економічні складові, що дозволяє досягати конкурентних переваг у динамічному ринковому середовищі. Визначено, що ефективність функціонування готельно-ресторанних підприємств значною мірою залежить від узгодження організаційних структур, систем управління, бізнес-процесів та фінансово-економічних механізмів із сучасними викликами. Особлива увага приділяється інноваційним та цифровим інструментам, які сприяють підвищенню гнучкості та адаптивності підприємств до змін попиту, глобалізаційних тенденцій і трансформацій у сфері обслуговування. На основі аналізу наукових джерел і практичних підходів систематизовано критерії та показники оцінювання організаційно-економічного розвитку підприємств індустрії гостинності. Запропоновано розглядати оцінювання розвитку як багаторівневий процес, що включає аналіз ресурсного потенціалу, результативності управлінських рішень, інноваційної активності, фінансових результатів та якості надання послуг. Акцент зроблено на доцільності застосування інтегральних індикаторів, що дають змогу комплексно відобразити рівень розвитку підприємства. Доведено, що використання сучасних методів оцінювання та моделювання організаційно-економічних процесів сприяє формуванню ефективних стратегій і підвищенню конкурентоспроможності підприємств гостинності. Отримані результати мають практичне значення для власників, менеджерів та аналітиків галузі, оскільки дозволяють оптимізувати управлінські рішення, спрямовані на забезпечення сталого зростання та посилення ринкових позицій підприємств. The article explores theoretical and methodological approaches to the formation and evaluation of organizational and economic development of enterprises in the hospitality industry. The importance of ensuring comprehensive development, which covers interrelated organizational and economic components, is substantiated, as it enables enterprises to achieve competitive advantages in a dynamic market environment. It is determined that the efficiency of hotel and restaurant enterprises largely depends on the alignment of organizational structures, management systems, business processes, and financial and economic mechanisms with current challenges. Particular attention is paid to innovative and digital tools that enhance the flexibility and adaptability of enterprises to changes in demand, globalization trends, and transformations in the service sector. Based on the analysis of scientific sources and practical approaches, the criteria and indicators for evaluating organizational and economic development of hospitality enterprises are systematized. Evaluation of development is proposed as a multi-level process that includes the analysis of resource potential, effectiveness of management decisions, innovation activity, financial results, and service quality. Emphasis is placed on the expediency of applying integral indicators that allow a comprehensive reflection of the level of enterprise development. It is proven that the use of modern evaluation and modeling methods of organizational and economic processes contributes to the formation of effective strategies and enhances the competitiveness of hospitality enterprises. The obtained results have practical significance for owners, managers, and industry analysts, as they provide opportunities to optimize managerial decisions aimed at ensuring sustainable growth and strengthening the market position of enterprises.