Застосування штучного інтелекту в управлінні бізнес-процесами: тенденції переходу від точкових управлінських рішень до системної трансформації - Гудзь, П.В.; Бєліков, Є.В. (Вісник економічної науки України, 2025)
Досліджено моделі інтеграції штучного інтелекту у бізнес‑процеси («AI‑as‑a‑tool», «AI‑as‑a‑partner», «AI‑as‑a‑driver»). Доведено, що штучний інтелект виступає не лише інструментом автоматизації, а й драйвером цифрової трансформації, забезпечуючи нову логіку прийняття рішень, оптимізацію бізнес‑процесів та персоналізацію клієнтського досвіду. Проаналізовано кейси інтеграції AI у бізнес‑процеси провідних компаній (Amazon, Coca‑Cola, Siemens, Netflix, Unilever, Microsoft), проаналізовано глобальні практики, які свідчать про перехід від точкових рішень до системної трансформації. В процесі дослідження виявлено рельєфну тенденцію інтеграції АІ в інтелектуальну автоматизацію бізнес-процесів шляхом для створення наскрізних автономних процесів – виробничих, логістичних, маркетингових тощо. Використання генеративних моделей штучного інтелекту знаходить застосування у якості інструменту створення ефективного промптингу для управління бізнес-процесами та їх оптимізації, автоматизації окремих операцій як то «корпоративні чат-боти», сегментування клієнтів, оптимізування ланцюгами постачань, керування складською робототехнікою, економія витрат електроенергії тощо. Models of artificial intelligence integration into business processes (‘AI as a tool’, ‘AI as a partner’, ‘AI as a driver’) have been studied. It has been proven that artificial intelligence is not only a tool for automation, but also a driver of digital transformation, providing new decision-making logic, business process optimisation and personalisation of the customer experience. Cases of AI integration into the business processes of leading companies (Amazon, Coca Cola, Siemens, Netflix, Unilever, Microsoft) were analysed, and global practices were analysed that indicate a transition from point solutions to systemic transformation. The study revealed a clear trend towards the integration of AI into the intelligent automation of business processes in order to create end-to-end autonomous processes – production, logistics, marketing, etc. Generative artificial intelligence models are used as a tool for creating effective prompts for managing and optimising business processes, automating individual operations such as corporate chatbots, customer segmentation, supply chain optimisation, warehouse robotics management, energy cost savings, etc.