Інтелектуальна краудінвестингова платформа в системі державної промислової політики України - Сердюк, О.С. (Вісник економічної науки України, 2025)
У статті розглянуто ключові проблеми формування ефективної державної промислової політики в умовах цифрової трансформації економіки. Показано, що фрагментарність наявних інструментів підтримки обмежує можливості координації промислового розвитку та доступу підприємств до інвестиційних ресурсів. Запропоновано концептуальну модель інтелектуальної краудінвестингової платформи, що поєднує аналітичні можливості технологій Індустрії 4.0 та людиноцентричні принципи Індустрії 5.0. Платформа забезпечує прозорість інвестиційних процесів, зниження трансакційних витрат і створення цифрової екосистеми підтримки смарт-підприємств, що сприяє формуванню сучасної моделі промислової політики. The article examines key challenges in shaping an effective state industrial policy under the conditions of the digital transformation of the economy. It demonstrates that the fragmentation of existing policy instruments limits the capacity for coordinated industrial development and restricts enterprises’ access to investment resources. A conceptual model of an intelligent crowdinvesting platform is proposed, integrating the analytical capabilities of Industry 4.0 technologies with the human-centric principles of Industry 5.0. The platform ensures transparency of investment processes, reduces transaction costs, and creates a digital ecosystem for supporting smart enterprises, thereby contributing to the formation of a modern model of industrial policy.