Формалізація та кількісне вимірювання синергії як процесу і результату: методологічний підхід та інструментальні рішення - Розуменко, В.Д.; Островецьки, В.І. (Вісник економічної науки України, 2025)
У статті представлено комплексний підхід до формалізації синергії як процесу та результату, що забезпечує її функціоналізацію, оцифрування та керованість у складних системах. Наукова новизна полягає у розробці математичної моделі синергії, яка інтегрує кількісні та якісні метрики, зокрема методи Shapley та Partial Information Decomposition, а також варіант архітектури прототипу інформаційного інструмента для збору даних, обчислення синергії та підтримки експериментального циклу управління. Запропонований мультипідхід підвищує точність вимірювання та дозволяє ефективно управляти синергічними ефектами, що має важливе практичне значення у різних сферах, включаючи економіку, біологію, технології та соціальні науки. Обґрунтовано необхідність розроблення окремого стандарту ISO для уніфікації термінології, методів оцінки та принципів управління синергією, що виникає в результаті інтеграції управлінських систем на основі High-Level Structure, з метою підвищення їх ефективності, зменшення дублювання процесів та забезпечення доказової бази для забезпечення сталого розвитку. The article presents a comprehensive approach to the formalization of synergy as both a process and a result, enabling its functionalization, digitization, and manageability in complex systems. The scientific novelty lies in the development of a mathematical model of synergy that integrates quantitative and qualitative metrics, including Shapley methods and Partial Information Decomposition, as well as a prototype architecture of an information tool for data collection, synergy computation, and support of the experimental management cycle. The proposed multi-approach increases measurement accuracy and enables effective management of synergistic effects, which has significant practical relevance in various fields, including economics, biology, technology, and social sciences. The necessity of developing a dedicated ISO standard is substantiated, aimed at unifying terminology, assessment methods, and synergy management principles arising from the integration of management systems based on the High-Level Structure, with the goal of improving efficiency, reducing process duplication, and providing an evidence base to support sustainable development.