Розвиток корпоративізації smart-бізнесу та управління його інтелектуальною власністю в умовах економіки знань - Ус, Г.О.; Шишка, І.В.; Коханчук, В.П.; Власова, Я.М. (Вісник економічної науки України, 2025)
Стаття присвячена дослідженню трансформаційних процесів у сучасній економіці, викликаних досягненнями науки та інноваціями, які призвели до формування «суспільства знань» та, відповідно, «економіки знань». На основі аналізу праць світових та українських вчених розглядаються ключові аспекти переходу, де знання стають головним ресурсом і фактором конкурентоспроможності. Основна мета роботи полягає у теоретичному обґрунтуванні необхідності та важливості ефективного управління інтелектуальною власністю для суб’єктів підприємницької діяльності в нових економічних реаліях. В результаті проведеного аналізу встановлено, що ключовим елементом, який виражає сутність «економіки знань» на мікрорівні, є інтелектуальна власність як немайновий актив, що створює додану вартість. З огляду на це, акцентовано увагу на тому, що наукові дослідження, втілені в інтелектуальній власності, стають головним джерелом економічного зростання. Досліджуючи управлінську складову інтелектуальної власності, розглядаючи її як багатогранний процес, що включає правову охорону, комерціалізацію та захист визначаються три основні функціональні підходи до управління ІВ на підприємстві: створення ІВ, купівля прав на ІВ, або змішана форма. Робимо висновок, що ефективна система управління інтелектуальною власністю (включаючи патентування або віднесення розробок до категорії комерційної таємниці) є критичною для інноваційної діяльності та прямо пропорційно впливає на дохідність суб’єкта господарювання в умовах «економіки знань». The article is devoted to the study of transformational processes in the modern economy, driven by scientific achievements and innovations, which have led to the formation of the “knowledge society” and, consequently, the “knowledge economy.” Based on the analysis of works by global and Ukrainian scholars, key aspects of the transition are examined, where knowledge becomes the main resource and factor of competitiveness. The main objective of this work is the theoretical substantiation of the necessity and importance of effective intellectual property (IP) management for business entities in the new economic realities. By performing a critical analysis of various definitions of the “knowledge economy,” it is emphasized that it differs from the concepts of the “information” and “post-industrial” societies, although it is their logical continuation. The conducted analysis establishes that the key element expressing the essence of the “knowledge economy” at the micro-level is intellectual property as an intangible asset that creates added value. In view of this, attention is focused on the fact that scientific research, embodied in intellectual property, becomes the main source of economic growth. Investigating the management component of intellectual property, and considering it as a multifaceted process that includes legal protection, commercialization, and defense, three main functional approaches to IP management within an enterprise are identified: IP creation, purchase of IP rights, or a mixed form. It is concluded that an effective intellectual property management system (including patenting or classifying developments as a trade secret) is critical for innovative activity and directly influences the profitability of an economic entity in the conditions of the “knowledge economy.”