Концептуалізація SMART-стратегування та його адаптація до корпоративного сектору економіки - Милян, Ю.В. (Вісник економічної науки України, 2025)
У статті здійснено науково-теоретичне обґрунтування концептуальних засад SMART-стратегування та його адаптації до потреб корпоративного сектору економіки. Розкрито сутність SMART-підходу як сучасної методики стратегічного управління, яка поєднує цільову орієнтацію на результат із чіткими критеріями оцінювання досягнення поставлених завдань. Зазначено, що ключовими принципами SMART-стратегування є специфічність, вимірюваність, досяжність, релевантність та обмеженість у часі, що забезпечує прозорість процесу стратегічного планування й підвищує його ефективність. Особлива увага приділяється структурі SMART-стратегії, що охоплює етапи формулювання цілей, вибору ключових показників ефективності (KPI), визначення ресурсного забезпечення та механізмів реалізації, а також моніторинг і коригування стратегічних рішень. Доведено, що використання SMART-методики в корпоративному секторі сприяє посиленню інноваційної активності, зростанню конкурентоспроможності підприємств і створенню передумов для їхнього сталого економічного розвитку. У дослідженні наголошується на необхідності адаптації SMART-індикаторів до особливостей корпоративних структур, врахування галузевих специфік, масштабів діяльності та рівня цифрової трансформації. Запропоновано узагальнену модель застосування SMART-стратегування у корпоративному управлінні, яка поєднує стратегічні цілі підприємства з вимогами динамічного ринкового середовища. Результати дослідження можуть бути використані як методична основа для розробки дієвих стратегій інноваційного та економічного розвитку корпоративних підприємств. The article provides a theoretical and conceptual justification of SMART-strategizing and its adaptation to the needs of the corporate sector of the economy. The essence of the SMART approach is revealed as a modern methodology of strategic management that combines a clear goal orientation with measurable criteria for assessing the achievement of set objectives. It is emphasized that the key principles of SMART-strategizing include specificity, measurability, attainability, relevance, and time-boundedness, which ensure the transparency of the strategic planning process and increase its efficiency. Particular attention is paid to the structure of the SMART strategy, which covers the stages of goal formulation, selection of key performance indicators (KPIs), determination of resource support and implementation mechanisms, as well as monitoring and adjustment of strategic decisions. It has been proved that the application of the SMART methodology in the corporate sector promotes innovation activity, strengthens enterprise competitiveness, and creates prerequisites for sustainable economic development. The study highlights the need to adapt SMART indicators to the specifics of corporate structures, taking into account industry characteristics, scale of activity, and the level of digital transformation. A generalized model for the application of SMART-strategizing in corporate management is proposed, which integrates the strategic goals of the enterprise with the requirements of a dynamic market environment. The results of the research can be used as a methodological basis for developing effective strategies of innovative and economic development of corporate enterprises.