"Троянський кінь" Холодної війни: Нова Гута як інструмент радянського впливу на Польську Народну Республіку - Боженко, А. (Місто: історія, культура, суспільство, 2023)
У статті йдеться про здійснення влади Радянським Союзом у період Холодної війни на території Польської Народної Республіки (ПНР) через економічні та містобудівні механізми на прикладі побудови Нової Гути. Зокрема, розглядається втручання в структурні реорганізації побудови міста та комбінату, консультаційні наради польських та радянських експертів. Зазначається, що вплив Радянського Союзу спостерігався, починаючи від сприйняття радянської моделі форсованої індустріалізації та управління будівництвом і закінчуючи щоденним контролем технологічних процесів на виробництві. У пропагандистському образі Нової Гути постійно підкреслюється її важливість як одного з найголовніших символів польсько-радянської дружби та символу миру, що відповідає риториці Холодної війни. Зрештою, у сучасній історіографії та колективній пам’яті концептуалізується сприйняття Нової Гути як спадщини Холодної війни, зокрема, через музеєфікацію її простору, відбувається її вписування в рамки незручної спадщини. The article examines the exertion of power by the Soviet Union during the Cold War on the territory of the Polish People's Republic through economic and urban planning mechanisms, exemplified by the construction of Nowa Huta. It specifically delves into the Soviet intervention in the structural reorganisation of both the city and the plant, as well as the consultations between Polish and Soviet experts. The article highlights that the Soviet influence was evident, ranging from adopting the Soviet model of forced industrialization and construction management to the daily control of technological processes in production. The propagandist image of Nowa Huta constantly emphasises its importance as one of the prime symbols of Polish-Soviet friendship and a symbol of peace, aligning with the Cold War rhetoric. Finally, contemporary historiography and collective memory conceptualise the perception of Nowa Huta as a legacy of the Cold War, in particular through its museumification and categorization within the framework of an uncomfortable heritage.