Міграція радіонуклідів з об’єкту «Укриття» і як з нею боротися (Наукові засади очищення рідких радіоактивних відходів від органічних речовин і трансуранових елементів) - Руденко, Л.І.; Хан, В.Єн-І.; Кухар, В.П. (Видавничий дім "Академперіодика" НАН України, 2008)
Аварія на ЧАЕС викликала низку фундаментальних
і прикладних проблем. Отримано нові дані для підтвердження важливої ролі твердої фази з розміром
частинок 0,1–1 мкм та колоїдних частинок (мікрочастинок) у механізмі перенесення радіонуклідів
із проммайданчика об’єкта «Укриття» в поверхневі
шари ґрунту й у ґрунтові води. Запропоновано новий
спосіб очищення РРВ від органічних речовин і трансуранових елементів окисленням пероксидом водню
і перманганатом калію, а також процес ультрафільтрації на полімерних або неорганічних мембранах
із розміром пор 0,05–0,10 мкм. Розроблений метод
окислювального очищення запропоновано для впровадження на ЧАЕС. Failure on the ChNPP caused a series of fundamental
and applied problems. New information presented confirms
the substantial role of a solid phase with the size
of 0,1—1 micrometers and colloid particles (micro particles)
in the mechanism of a transfer of radionuclides
from the «Cover» industrial site in superficial layers
of soil and in ground water. The new purification
method of contaminated water wastes is offered which
enables to remove an organic matter and transuraniums
by oxidization with hydrogen peroxide and potassium
permanganate in combination with a ultrafiltration
on polymeric or inorganic membranes with the size of
pore 0,05—0,10 micrometers. The developed oxidization
purification is recommended for implementation
on ChNPP.