Імперська візія Іосіфа Бродського в репрезентації Венеції (на матеріалі есею "Watermark”) - Кравченко, А. (Місто: історія, культура, суспільство, 2023)
Нині як ніколи необхідний неупереджений, уважний та критичний підхід до російської літератури, зокрема, до тієї її категорії, яку критики прочитують як аполітичну, оскільки наявні дослідження, на жаль, часто не відображують реального стану речей, приховують факти, які не вписуються до традиційної імперської культурної міфології, та загалом виконані в межах усталеної ідеології. У цій роботі розглядається конструювання імперської ідентичності Іосіфа Бродського – російського поета, есеїста, публічного інтелектуала та Нобелівського лауреата від 1986-го року. На прикладі есею “Watermark” аналізується один із проявів імперськості у творчості Бродського, а саме колоніальне ставлення до жінки, топос завоювання міста як завоювання жінки, ставлення до реперезентованих у тексті колоніальних суб’єктів. Фокусом дослідження є авторський міф Бродського та те, як він корелює з мотивом завоювання Венеції в есеї “Watermark”. In the current climate, an unbiased, careful, and critical approach to Russian literature is more crucial than ever, particularly in regards to those works critics deem apolitical. Unfortunately, existing studies often fail to accurately represent the real situation, tending to omit facts that clash with the conventional imperial cultural mythology and are typically confined within entrenched ideological frameworks. This paper examines the construction of the imperial identity of Joseph Brodsky, a Russian poet, essayist, public intellectual, and 1986 Nobel Prize winner. Through the lens of his essay Watermark, the analysis delves into one of the signs of imperialism in Brodsky's work, namely the colonial attitude towards women, the motif of the conquest of the city and woman. The study focuses on Brodsky’s authorial myth and how it correlates with the motif of the Venice conquest in the essay Watermark.