Феномен алхімії: час, хаос і порядок - Родигін, К.; Білецький, В. (Схід, 2009)
У статті виконано аналіз історико-культурного феномена алхімії, розглянута донаукова
теоретико-практична (міфологічна) форма впливу на Природу. Проводиться думка про те,
що базовими поняттями для цієї форми є Час, Хаос і Порядок, впливаючи на які, давні містики вірили у можливість творчого перетворення Всесвіту. Автори вважають, що відповідні
алхімії архетипні моделі неявно присутні й реалізуються науковцями до сьогодні. The article deals with the phenomenon of alchemy as pre-scientific theoretical and practical (mythological) form of
influence to Nature. Authors consider that this form is realized through the Time, the Chaos and the Order. The ancient
mystics influenced to those factors, tried to creative change of Universe. According to the author's opinion , th e
archetypes of alchemy are implicitly present for contemporary scientists