Соціокультурні чинники громадянського суспільства: Центральна Європа та Україна - Білоус, А.; Пасько, Я. (Схід, 2009)
Стаття присвячена культурним підвалинам феномена громадянського суспільства. Фокусується увага на детермінантах процесу формування та розвитку Центральноєвропейської
парадигми, соціально-філософської концептуалізації та історичних вимірах. Автор актуалізує теоретичні підходи, пов'язані із цим феноменом, теоретичну сутність та практичну моральну необхідність інституту громадянського суспільства для Центральної Європи та України. Наголошується на тому, що дослідження проблематики українського життєвого світу в контексті імплементації в соціокультурній традиції є важливим завданням для сучасної України. The paper deals with the analysis of the cultural foundations of civil society phenomenon. The analysis focuses on
the determinants of the processes of the formation and development of the Central Europe model, its social
philosophical conceptualization and historical dimensions. The author generalizes theoretical approaches concerning
this phenomenon, theoretical essence and practical moral importance of this institute for Central Europe and Ukraine.
The paper concludes that the investigation of the issue of Ukrainian life world in the context of its embeddedness in
socio-cultural traditions is an urgent task for modern Ukraine.