Особливості нормативно-правового забезпечення формування організаційної культури в медичних лікувальних закладах - Шульга, М.В. (Управління економікою: теорія та практика, 2025)
У статті досліджено особливості нормативно-правового забезпечення формування організаційної культури в медичних лікувальних закладах в умовах трансформації системи охорони здоров’я України. Обґрунтовано, що ефективна організаційна культура є важливим чинником підвищення якості медичних послуг, професійної мотивації персоналу та результативності управлінських рішень. Проаналізовано чинну законодавчу та підзаконну базу, що регулює діяльність закладів охорони здоров’я, зокрема Конституцію України, закони України у сфері охорони здоров’я, трудове законодавство, нормативні акти Міністерства охорони здоров’я України, а також міжнародні документи та рекомендації Всесвітньої організації охорони здоров’я. Визначено, що нормативно-правове забезпечення формування організаційної культури має фрагментарний характер і здебільшого опосередковано впливає на процеси формування цінностей, норм поведінки та етичних стандартів у медичних колективах. Особливу увагу приділено ролі кодексів професійної етики, стандартів медичної допомоги, внутрішніх положень та колективних договорів як інструментів регулювання організаційної культури на рівні окремого закладу. Виявлено основні проблеми правового регулювання, зокрема відсутність системного підходу, недостатню конкретизацію вимог до організаційної культури та обмежені механізми контролю за їх дотриманням. Запропоновано напрями вдосконалення нормативно-правового забезпечення формування організаційної культури в медичних лікувальних закладах, що передбачають інтеграцію ціннісних та етичних компонентів у систему управління персоналом, розробку внутрішніх корпоративних стандартів і посилення ролі керівництва у впровадженні культурних змін. Отримані результати можуть бути використані в управлінській практиці закладів охорони здоров’я та в подальших наукових дослідженнях. The article examines the specific features of the regulatory and legal framework for the formation of organizational culture in medical healthcare institutions under the conditions of transformation of the healthcare system of Ukraine. It is substantiated that an effective organizational culture is a significant factor in improving the quality of medical services, enhancing staff motivation, and increasing the effectiveness of managerial decision-making. The current legislative and regulatory framework governing the activities of healthcare institutions is analyzed, including the Constitution of Ukraine, national healthcare laws, labor legislation, regulatory acts of the Ministry of Health of Ukraine, as well as international documents and recommendations of the World Health Organization. It is determined that the regulatory and legal support for the formation of organizational culture is fragmented and mostly exerts an indirect influence on the development of values, behavioral norms, and ethical standards within medical teams. Particular attention is paid to the role of professional codes of ethics, medical care standards, internal regulations, and collective agreements as instruments for shaping organizational culture at the institutional level. The main problems of legal regulation are identified, including the lack of a systematic approach, insufficient specification of requirements for organizational culture, and limited mechanisms for monitoring compliance. The article proposes directions for improving the regulatory and legal framework for the formation of organizational culture in medical healthcare institutions, which include integrating value-based and ethical components into human resource management systems, developing internal corporate standards, and strengthening the role of leadership in implementing cultural change. The research findings can be applied in the management practice of healthcare institutions and used in further scientific studies.