Цивілізаційний підхід в історичній регіоналістиці (на прикладі співпраці між країнами Східної Європи та Латинської Америки в 1990-ті рр.) - Семенов, Д. (Схід, 2009)
У роботі досліджено потенціал цивілізаційного підходу (зокрема його сутність) до вив-
чення сучасних процесів в історії людства (проблема формування багатополюсного світу в
умовах домінування західної цивілізації після закінчення холодної війни). На прикладі взаємовідносин між країнами Східної Європи та Латинської Америки у 1990-ті роки розкрито можливості співпраці між віддаленими (аутсайдерськими) гілками умовно єдиної глобальної
західної цивілізації. Тhe author investigated the potential of the approach of civilization (including its nature walk) for the study of modern
processes in the history of mankind (the problem of forming a multipolar world under the domination of Western civilization
since the Cold War).