Волатильність інноваційно-інформаційних змін національної економіки та стратегій захисту економічних інтересів держави з урахуванням менеджменту ризикованості ітерації - Гуцалюк, О.М.; Бондар, Ю.А.; Шишка, І.В.; Чудаєва, І.Б. (Управління економікою: теорія та практика, 2025)
У статті досліджено сутність і динаміку волатильності інноваційно-інформаційних змін у національній економіці, що проявляється у нерівномірності темпів технологічного оновлення, цифровізації виробничих процесів та трансформації ринкових структур. Визначено, що інноваційно-інформаційна волатильність зумовлює підвищену невизначеність економічного середовища, впливаючи на ефективність реалізації державної політики безпеки та розвитку. Обґрунтовано потребу у формуванні стратегій захисту економічних інтересів держави, які враховують ризики, пов’язані з нестабільністю технологічних потоків, цифровими загрозами, інформаційною асиметрією та глобальною конкуренцією за інтелектуальні ресурси. Запропоновано концепцію управління ризикованістю ітерацій інноваційних процесів, що базується на системному моніторингу макроекономічних індикаторів, оцінюванні рівня технологічної залежності та адаптивному моделюванні стратегічних сценаріїв. Зроблено акцент на необхідності інтеграції інструментів ризик-менеджменту у державне регулювання інноваційної діяльності для забезпечення сталого розвитку національної економіки. Розглянуто можливості підвищення ефективності захисних механізмів через цифрову трансформацію управлінських рішень, використання штучного інтелекту у прогнозуванні кризових ситуацій та створення системи багаторівневого контролю ризиків. Результати дослідження можуть бути використані для розроблення національних стратегій економічної безпеки, оптимізації управлінських рішень у сфері інноваційної політики та вдосконалення механізмів стратегічного планування в умовах зростаючої волатильності інформаційно-економічного простору. The article examines the essence and dynamics of volatility in innovation and information changes within the national economy, manifested through the uneven pace of technological renewal, digitalization of production processes, and transformation of market structures. It is determined that innovation and information volatility generates increased uncertainty in the economic environment, affecting the effectiveness of state policies for security and development. The study substantiates the need to develop strategies for protecting the state’s economic interests, taking into account risks associated with the instability of technological flows, digital threats, information asymmetry, and global competition for intellectual resources. A concept of risk management for iterations of innovation processes is proposed, based on systematic monitoring of macroeconomic indicators, assessment of technological dependence, and adaptive modeling of strategic scenarios. Particular attention is paid to the integration of risk management tools into public regulation of innovation activity to ensure sustainable development of the national economy. The article also explores ways to enhance the effectiveness of protective mechanisms through the digital transformation of management decisions, the use of artificial intelligence in crisis forecasting, and the establishment of a multilevel risk control system. The research results can be applied in the development of national economic security strategies, optimization of decision-making in innovation policy, and improvement of strategic planning mechanisms under growing volatility of the information and economic environment.