Фортеця на Самарі - Альохін, І.А. (Український історичний журнал, 1993)
Виникнення Новобогородицької, або Усть-Самарської, фортеці пов'язане з походами 1687 та 1689 рр. російських військ і українських козацьких полків проти Кримського ханства. Вони були викликані постійними набігами татарських феодалів на південні кордони Російської держави. Цих походів вимагала від Росії й так звана «Священна ліга» коаліція держав, що боролися проти султанської Туреччини.