Українська державність напередодні та в роки визвольної війни 1648–1654 pp. у працях дослідників із західної діаспори - Батюк, В.С. (Український історичний журнал, 1993)
Дане повідомлення є спробою взяти участь у дискусії, яка розгорнулася на сторінках «Українського історичного журналу» з приводу статті В. А. Смолія і О. І. Гуржія «Становлення української феодальної державності».