Участь польської трудової імміграції у Франції в становленні руху Опору (1940—початок 1943 р.) - Шевчук, А.А. (Український історичний журнал, 1988)
Яскравим виявом міжнародної солідарності трудящих у боротьбі проти німецько-фашистських загарбників у роки другої світової війни стала участь представників різних національностей у русі Опору ряду європейських країн. Дуже показовим щодо цього був, зокрема, французький рух Опору, в лавах якого пліч-о-пліч з французами хоробро билися із спільним ворогом іспанські, італійські, югославські та інші трудові іммігранти, а також радянські громадяни, закинуті у Францію воєнним ураганом.