Інформаційний простір сучасної України: політика як видовище - Мальцева, О. (Схід, 2009)
У статті досліджуються витоки, характерні риси і соціальні функції нового соціокультурного феномена - перетворення політики на видовище в сучасному інформаційному про- сторі України. Показано, що в умовах системної кризи влади й актуалізації міфологічних способів стабілізації соціального світу в політику проникає сміхова стихія, котра внаслідок амбівалентної природи сміху може справляти на суспільну свідомість і систему соціально- політичних зв'язків як позитивний, конструктивний, стабілізуючий вплив, так і негативний, деструктивний, руйнуючий. This article investigates the origins, characteristics and social functions of the new socio-cultural phenomenon - the transformation of politics into spectacle in the modern informational space. It is shown that in a crisis of authority and mythological ways to enhance the stability of the social world politics gets comic element, which is due to ambivalent nature of laughter can have on public consciousness and the system of social political ties as positive, constructive, stabilizing influence, as well as negative, destructive, destructive.