Захист докторської дисертації В. Ю. Мельниченком - Сапун, М.М. (Український історичний журнал, 1988)
9 жовтня 1987 р. на засіданні спеціалізованої ради з історії КПРС при Київському держуніверситеті ім. Т. Г. Шевченка відбувся захист дисертації на здобуття вченого ступеня доктора історичних наук заступником директора Інституту історії партії при ЦК Компартії України В. Ю. Мельниченком на тему: «Комуністична партія - натхненник і організатор інтернаціонального згуртування трудящих у 1918-1920 рр. (На матеріалах України)».