Радянська історіографія державної і партійної діяльності Г. І. Петровського (До 100-річчя з дня народження) - Смольников, О.С. (Український історичний журнал, 1988)
В радянській історичній науці питанням персоніфікації, ролі людського фактора в історії приділяється належне місце. Насамперед, це стосується праць про представників ленінської гвардії, тих, хто брав безпосередню участь у революційній боротьбі і трудових звершеннях на фронті соціалістичного будівництва. До них належав один з найстаріших учасників революційного руху в Росії, соратник В. І. Леніна, відданий діяч Комуністичної партії і Радянської держави Г. І. Петровський.