Київська Русь на сторінках хроніки В. Кадлубека - Головко, О.Б. (Український історичний журнал, 1993)
На початку ХІІ ст. відомий політичний діяч краківський єпископ Вінцентій Кадлубек написав останні сторінки своєї «Польської хроніки». В ній містилася оригінальна інформація не тільки з історії Польщі, а й з минулого її сусідів, у тому числі Русі. Відомості, виявлені й обнародувані В. Кадлубеком, широко використовувалися польськими хроністами ХV-ХVI ст. Я. Длугошем, М. Бельським, М. Стрийковським, завдяки чому вони стали добутком середньовічної історіографії Східної Європи.