I. Л. Шраг – «славний український діяч» - Демченко, Т.П.; Курас, Г.М. (Український історичний журнал, 1993)
Винесена в заголовок цього нарису оцінка громадської діяльності Іллі Людвіговича Шрага, висловлена свого часу М. С. Грушевським, — не просто влучний епітет чи звичайна гіпербола. Є всі підстави твер- дити: маємо тут справу з даниною справедливості, визнанням того факту, що ім'я цього невтомного трудівника на українській культурно- освітній ниві було добре відоме мислячій інтелігенції як Наддніпрян- щини, так і Галичини.