Проблеми сталінізму і переосмислення радянського минулого - Марк фон Хаген (Український історичний журнал, 1994)
Загальний процес перетворень у колишньому СРСР, який вплинув на всі аспекти економічного, соціального й політичного життя, спричинив також фундаментальне переосмислення національного минулого. Це не стало несподіванкою. Після 1985-го навколо національної спадщини, характеру і причин триваючої кризи радянської системи точилися палкі дискусії, йшли пошуки альтернативних моделей майбутнього суспіль ного ладу, шляхів урегулювання старих кровних кривд між національними й етнічними групами.