Роль земств у впровадженні навчання рідною мовою в народній школі України (кінець XIX – початок XX ст.) - Калениченко, Н.П.; Ільченко, Ж.Д (Український історичний журнал, 1994)
Перші земства в Україні з'явилися у 1865 р. в Харківській, Полтавській та Херсонській, а в 1866 р. - у Катеринославській, Одеській, Чернігівській та інших губерніях. Слід відзначити, що хоч вони й були виборними органами, однак їх діяльність контролювалася губернатором та міністром внутрішніх справ. Царський уряд ставився до земств з великою підозрою, оскільки до них потрапляли й демократичні елементи та різночинна інтелігенція. Згідно із затвердженим положенням земствам доручалося виконання суто господарських функцій у галузі народної освіти, при цьому видатки на неї було віднесено до «необов'язкових». Щодо навчально- виховної роботи в початкових школах, то їм було заборонено втручатися у ці питання.