Ще раз про роль норманнів у формуванні Київської Русі - Горський, А.А. (Український історичний журнал, 1994)
. В даній публікації робиться спроба порушити питання про роль норманнів у Київській Русі в порівняльно-історичному плані: 1) чи була яка-небудь специфіка в історичних процесах, що відбувалися на східнослов'янських землях, у порівнянні з іншими слов'янськими країнами, яку можна пов'язати з діяльністю норманнів? 2) чи спричинила участь варягів у становленні Київської Русі зміну темпів державотворення на східнослов'янських землях (знову-таки у порівнянні з іншими регіонами розселення слов'янства)?