Сталінщина й доля західноукраїнської інтелігенції (20-ті - 40-ві роки XX ст.) - Рубльов, О. С.; Черненко, Ю.А. (Український історичний журнал, 1991)
У розділі йдеться про започатковане процесом СВУ (1930) стрімке згортання культурних і наукових контактів Західної й Радянської України. Висвітлюється негативний вплив голоду 1932-1933 рр. та систематичних репресій щодо української інтелітенції в УСРР на позицію західноукраїнського громадянства. В публикации речь идет о стремительном свертывании культурных и научных контактов Западной и Советской Украины, начало которому положил процесс СВУ (1930 г.). “Освещается негативное влияние голода 1932—1933 гг. и систематических репрессий по отношению к украинской интеллигенции в УССР на позицию западноукраинской общественности.