Сталінщина й доля західноукраїнської інтелігенції (20-ті — 40-ві роки XX ст.) - Рубльов, О. С.; Черненко, Ю.А. (Український історичний журнал, 1991)
У розділі йдеться про політику сталінщини щодо західноукраїнської інтелігенції в другій половині 40-х років. Цей час, що на міжнародній арені дістав назву періоду «холодної війни», ознаменувався у Радянському Союзі, зокрема в УРСР, посиленням ідеологічної реакції, розгортанням наступу на інакомислячих, черговими хвилями вишукування «контрреволюціонерів» та «націоналістів». У складних умовах західноукраїнського регіону ці процеси мали свою специфіку. В разделе речь идет о политике сталинщины по отношению к западноукраинской интеллигенции во второй половине 40-х годов. Это время, получившее на международной арене название периода «холодной войны», ознаменовалось в Советском Союзе, в частности в УССР, усилением идеологической реакции, развертыванием наступления на инакомыслящих, очередными волнами выискивания «контрреволюционеров» и «националистов». В сложных условиях западноукраинского региона эти процессы имели свою специфику.