Співвідношення наукового та художнього методів відображення дійсності - Санцевич, А.В. (Український історичний журнал, 1991)
Повідомлення присвячене важливим питанням співвідношення художньої літератури і публіцистики з історичною наукою. Короткий огляд становлення й розвитку історичної прози та поезії поєднується з характеристикою обстановки, в якій створювалися відповідні твори. Автор полемізує з ученими, які відносять твори письменників до історичних джерел. Висловлюється думка про те, що історична художня література та публіцистика є об’єктами історіографічних досліджень. У зв’язку з подібністю соціальної функції історичної науки та художньої літератури простежуються особливості конкретного підходу історика й письменника до розроблюваної тематики, розглядаються засоби здійснення ними своїх завдань. Порушується питання достовіряості творів письменників, надійності їх джерельно-літературної бази. Історіографічне значення публіцистики обгрунтовується поєднанням у ній художнього слова з актуальною, цілеспрямованою документалістикою. "Сообщение посвящено важным вопросам соотношения художественной литературы и публицистики с исторической наукой. Краткий обзор становления и развития исторической прозы и поэзии увязывается с характеристикой обстановки, сопутствующей изданию соответствующих произведений. Автор полемизирует с учеными, которые относят труды писателей к историческим источникам. Высказывается мысль о том, что историческая художественная литература и публицистика выступают объектами историографических исследований. В связи с похожестью социальной- функции исторической науки и художественной литературы прослеживаются особенности конкретного подхода историка и писателя к разрабатываемой тематике, рассматриваются средства осуществления ими своих задач. Поднимается вопрос достоверности произведений писателей, надежности их источнико-литературной базы- Историографическое значение публицистики обосновывается сочетанием в ней художественного слова и актуальной, целенаправленной документалистики."