Україна. Історія - Субтельний, О. (Український історичний журнал, 1991)
У другій частині розділу 19-го праці О. Субтельного йдеться про історію проголошення в листопаді 1918 р. Західноукраїнської Народної Республіки та II об’єднання .в січні 1919 р. з УНР; дипломатичну діяльність уряду ЗУНР, який добивався міжнародного визнання, зокрема на Паризькій мирній конференції; перипетії польсько- української війни та перехід після поразки в ній Української Галицької армії на територію Східної України. Характеризується також позиція представників білогвардійського табору в українському питанні, зміни в підходах більшовиків до своєї політики на Україні та розповідається про їх остаточну перемогу. Во второй части главы 19-й работы О. Субтельного речь идет об истории провозглашения в ноябре 1918 г. Западноукраинской Народной Республики и ее объединении в январе 1919 г. с УНР; дипломатической деятельности правительства ЗУНР, которое добивалось международного признания, в частности на Парижской мирной конференции; перипетиях польско-украинской войны и переходе после поражения в ней Украинской Галицкой армии на территорию Восточной Украины. Характеризуется также позиция представителей белогвардейского лагеря в украинском вопросе, изменения в подходах большевиков к своей политике на Украине и рассказывается об их окончательной победе.