До питання про предмет політології - Дзюбко, І.С. (Український історичний журнал, 1991)
Зроблено спробу показати, як у межах предмета нової навчальної дисципліни — політології — внести в наукову свідомість теоретичне поняття «політика» в усій його багатогранності Я неоднозначності. Проводиться думка про те, що вивчення політичного процесу має сприяти встановленню в суспільстві справді демократичних, гуманних взаємозалежних відносин. На основі аналізу сучасної політичної думки та політичних концепцій запропоновано визначення політики як науки, показано її завдання, місце і роль у суспільствознавстві. Автори прагнули спонукати науковців до широких дискусій і нових політологічних досліджень. Предпринята попытка показать, как в рамках предмета новой учебной дисциплины — политологии — внести в научное сознание теоретическое понятие «политика» во всей его многогранности и неоднозначности. Проводится мысль о том, что изучение политического процесса должно способствовать установлению в обществе подлинно демократических, гуманных взаимозависимых отношений. На основе анализ» современной политической мысли и политических концепций предложено определение политики как науки, показаны ее задачи, место и роль в обществоведении. Авторы стремились побудить ученых к широким дискуссиям и новым политологическим исследованиям.