До питання про загальноруське літописання 40-х років XIII ст. - Стависький, В.І. (Український історичний журнал, 1991)
Найхарактернішою рисою руського літописання ХПІ ст. є наявність у місцевому володимиро-ростовському, новгородському та галицько-волинському літописанні загальноруської за своїм характером розповіді про нашестя орд Батия. Всі три її варіанти не мають текстологічної спорідненості, що практично пояснювала б їх появу. Цей факт не знайшов задовільного пояснення в працях дослідників і донині є однією з нерозв'язаних проблем історії літописання.