З історії сільськогосподарських комун канадських українців на Україні - Лещенко, О.Л. (Український історичний журнал, 1991)
У повідомленні розглядаються витоки і результати руху українських канадців на підтримку будівництва нового життя в УСРР у 20-х роках. Розкриваються масштаби і значення такої найвищої форми солідарності, як рееміграція в Україну з метою створення тут сільськогосподарських комун. Змальовано не тільки позитивні, а й негативні моменти, сумний фінал багатьох комун і комунарів у часи колективізації. В сообщении рассматриваются истоки и результаты движения украинских канадцев в поддержку строительства новой жизни в УССР в 20-х годах. Раскрываются масштабы и значение такой высшей формы солядарности, как реэмиграция на Украину с целью создания здесь сельскохозяйственных коммун. Обрисованы не только позитивные, но и негативные моменты, печальный финал многих коммун и коммунаров во времена коллективизации.