Збройні сили в Україні (грудень 1917 р.— квітень 1918 р.) - Солдатенко, В.Ф. (Український історичний журнал, 1992)
11--12 грудня 1917 р. у Харкові відбувся 1 Всеукраїнський з'їзд Рад, який проголосив Україну Радянською Республікою, заявив про поширення на її територію чинності ленінських декретів та непідкорення розпорядженням і постановам Центральної Ради. Обраний на з'їзді Центральний Виконавчий Комітет Рад України сформував уряд -- Народний секретаріат, який відразу ж приступив до радянського державного будівництва. Одним з перших кроків його діяльності стало формування Червоного козацтва, власне, перших частин регулярної армії. Мета цих частин на тому єтапі ні для кого не була секретом -- боротьба проти Центральної Ради, каледінщини, утвердження на Україні влади Рад.