Зв'язки київського архієпископа Петра Могили з молдавськими князівствами - Рєзакевич, К. (Український історичний журнал, 1996)
Архієпископ і митрополит Києва, Галичини і всієї Русі Петро Могила (1596 - 1646 рр.) був політичним і релігійним діячем, який вніс значний вклад у розвиток українського православ'я шляхом заснування відповідних шкіл, написання і перекладу полемічних праць, а також зафіксував на письмі єдине визнання віри всього православного світу, що існує до цих пір. У пам'яті нащадків він залишився рішучим захисником православ'я, для якого слов'янський або візантійський вирази його здавалися відсталими, на які сильно впливало протестантство, уніати після 1596 р. та католицизм.