Деякі питання історії Північного Причорномор'я наприкінці ІІ – на початку ІІІ ст. - Зубар, В.М. (Український історичний журнал, 1996)
Одним з кардинальних питань античної історії Північного Причорномор'я є проблема взаємовідносин грецьких міст регіону з адміністрацією Римської імперії. Однак, незважаючи на те, що цій проблемі у вітчизняній історіографії приділялося багато уваги, все ж не можна сказати, що вона повністю вичерпана.